top of page
Caută

Introducere în subiect

  • rmaria2015
  • 1 mai 2015
  • 1 min de citit

rom flag.jpg

Pentru a putea să abordăm subiectul „Patriotismul și tinerii din ziua de azi”, trebuie să fie clarificați câțiva termeni: ce este cu adevărat patriotismul? și ce înseamnă el pentru noi?

În enciclopedie, patriotismul este definit ca și legătura emoțională față de o națiune, țară, din motive etnice, politice, culturale etc. Se înțelege iubirea pentru o țară sau promovarea unui neam printre celelalte.

Nu trebuie confundat patriotismul cu naționalismul... între ele există o mare diferență! DEX-ul spune că naționalismul este o doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor și aspirațiilor naționale. În alt loc, este definit ca și dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică.

De asemenea, patriotismul nu trebuie confundat cu xenofobia (= preferință exclusivă pentru un singur neam, însoțită de marginalizarea minorităților și ostilitate față de străinătate) sau șovinismul (= atitudine a persoanelor, ce urăsc tot ce nu le seamănă și dezbină oamenii).

Deci, pentru noi, astăzi, patriotismul nu înseamnă preferința exclusivistă pentru țara noastră, România, nici supraridicarea în slăvi a părților nu atât de bune ale sale, ci a fi patrioți înseamnă să iubim, să respectăm și să căutăm să adunăm și să îmbunătățim tărâmurile și oamenii țării (N. Iorga). Patriotul nu e decât un luptător într-un război ce tinde spre fericirea și gloria țării sale (Vasile Conta).

 
 
 

Comments


Featured Review
Tag Cloud

Subscribe for Updates

Congrats! You’re subscribed

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W
bottom of page